Erdély látványosságai megszámlálhatatlanok, bármikor nekivágunk egy kisebb vagy akár nagyobb kirándulásnak határainkon túl, biztosak lehetünk benne, hogy nem várt, feledhetetlen élményekkel fogunk gazdagodni. A méltóságteljes hegyek-völgyek kacskaringós vonulatai, a gyönyörűen csordogáló patakok és folyók, és a városokban, falvakban minket váró vendégszeretet jólesően ölel körül minket. Nincs ez másként Kalotaszentkirályon sem…

A Kalota-patak partján…

A kis települést a romantikus Kalota-patak partján találjuk, Bánffyhunyadtól mindössze 5 kilométerre. A Vigyázó csúcs védencét tisztelhetjük benne, ugyanis az 1836 méter magas csúccsal büszkélkedő hegyvonulat öleli körül. Az éghajlat ennek megfelelően valódi havasalji időjárásban részesít bennünket. A Kalota-patak a kis települést könnyedén kettéosztja, és bal partján Szentkirály terül el, a jobbik partján pedig Zentelke.

Egy kis történelem…

Már a római korban is lakott volt Kalotaszentkirály mai területe, emiatt több, ebből a korból származó síremléket leltek fel itt, amelyek a falu határrészében bukkantak fel. A kis falu nevét templomának védőszentjéről kapta, aki nem más volt, mint Szent István; a Kalota előtagot pedig azért viseli, mert István király szentté avatását követően több környező falu is felvette a Szentkirály nevet.

Egy igazi községközpont

Kalotaszentkirályról fontos tudnunk, hogy egy valódi községközpontról van szó: négy kisebb település is tartozik hozzá. Ezek Jákótelke, Magyarokereke, Kalotadámos, és Malomszeg. Egy nyolc osztályos iskola színesíti az itteni életet, ami rövid idő alatt Kalotaszeg jelentős iskolaközpontjává lett, ahol magyar tagozaton éppúgy elsajátíthatók az ismeretek, mint román tagozaton. Bentlakásra is ad lehetőséget, de autóbusszal is nagyon jól megközelíthető a diákok számára.

Az Ady-emlékmű

Ady Endre itt írta meg A Kalota partján című versét, amikor is először járt itt Boncza Bertával. Egy hársfa alatt ülve ihlette versírásra a költőt a templomból hazafelé tartó emberek látványa, akik színes népviseletbe öltözve tarkították az egyébként is gyönyörű tájat. Emiatt ezt a hársfát mind a mai napig Ady Endre hársfájának tartják.

A folklór kisközpontja

Minden év augusztusának első hetében érdemes ide látogatnunk, mivel ekkor a kalotaszegi táncokkal és zenékkel könnyedén megismerkedhetünk a néptánc- és népzene táborban. Emellett találunk egy gyönyörű szép tájházat is Kalotaszentkirályon, ahol nemcsak számos régi tárgyat találunk, hanem a kenderfeldolgozás fortélyaival is megismerkedhetünk majd; sőt mi több, sok szeretettel várja látogatóit a kalotaszegi szoba, valamint a szövő- és asztalos műhely is.

A természetjárás gyönyörei

Ha szeretjük a természetet, és szívesen túrázunk, akkor ne habozzunk felhúzni a nyúlcipőt, vágjunk neki a szebbnél-szebb tájaknak! Völgyszorosok, vízesések, cseppkő- és jégbarlangok, mesés erdők várják sűrű egymásutánjukkal látogatóikat, valamint több, mint hét gyűjtőtavat csodálhatunk meg Kalotaszentkirály környékén. Itt a vízi sportok szerelmesei is hódolhatnak szenvedélyüknek: búvárok, halászok paradicsoma ez, ahol tiszta, friss hegyi levegő simogatja testünket-lelkünket.

Hasonló bejegyzések