Kisgyermekeink számára a szellemi fejlődés és a zavartalan tanulmányi előmenetel szempontjából elengedhetetlenül fontos, hogy szemük egészséges, látásuk pedig éles legyen. Sok esetben ugyanis az olvasási és tanulási nehézségek hátterében a különböző látási problémák állnak, érdemes tehát erre odafigyelnünk.

A szülők felelőssége

Ilyen tekintetben a szülők felelőssége óriási, hiszen nekik kell észrevenni azt, hogy gyermekük látása nem teljesen egészséges. Legszembetűnőbb, amikor fejfájásra, szemfájdalomra panaszkodnak: ekkor érdemes azonnal szemvizsgálatra elvinni őket. Az apróságok sajnos még nem minden esetben képesek érzékelni azt, hogy szemükkel van a probléma, így ez mindenképpen a szülők feladata. A biztonság kedvéért pedig, ha egy mód van rá, érdemes rendszeresen, évente vagy félévente látásvizsgálatra vinni őket, mert a szemorvos könnyedén meg tudja állapítani a szemek egészségi állapotát a gyermekeknél is.

Gyermekkori kancsalság

Az egyik legsúlyosabb és legszembetűnőbb rendellenesség a gyermekek látása esetén a gyermekkori kancsalság. Ez ráadásul legtöbbször tompa látást is von maga után, ami sajnos súlyos népegészségügyi probléma is, hiszen a beteg gyakran minden külsérelmi nyom és más betegség nélkül veszítheti el egyik- vagy mindkét szemének látását, ami miatt a gyermek a későbbiek során is hátránnyal fog indulni; legyen szó akár pályaválasztásról, akár munkavégzésről. Kisiskolás korig ez sikeresen kezelhető, megelőzhető, azonban, ha már kialakult, sajnos nem gyógyítható, így rendkívül fontos, hogy erre nagyon odafigyeljünk.

Mikor érdemes szemészhez vinni?

Ha a gyermek nagyon sokat pislog, sokat hunyorog, fejfájásról, szemfájásról panaszkodik, akkor mindenképpen forduljunk szemorvoshoz. Figyeljünk oda, hogy amikor csak lehet, természetes fényt biztosítsunk számára, és minél kevesebbet tévézzen és számítógépezzen. A gyermekek életének első hat éve meghatározó a látás fejlődése szempontjából, az egész további életére kihat, így elengedhetetlen, hogy kezeljük helyén a kérdést.

Hasonló bejegyzések